Представете си това: Океани, пълни с боклук

axn-ocean-pollution-index

Нека не превръщаме океаните и моретата в сметища!

Океаните са пълни с твърде много боклук, това е факт, от който всички ние трябва да се срамуваме. Макар че няма точни данни за това колко боклук изхвърляме в океаните, the National Academy of Sciences (Националната академия на науките) изчислява през 1975 г., че около 6.350 млрд. кг боклук се добавят всяка година. Това е просто ужасяващо.

10 ПРИЛОЖЕНИЯ, С КОИТО ДА СТАНЕТЕ ПО-ЗЕЛЕНИ 

Освен чисто естетичния аспект на замърсяването на океаните, съществува една още по-сериозна заплаха за морските обитатели. Те или объркват боклука с храна или го поглъщат случайно. Какви са последиците? Marine Pollution Bulletin казва, че след като пластмасата веднъж влезе в храносмилателния тракт на китовете, ще стои там докато запуши храносмилателната система, което накрая води до тяхната смърт от глад и/или от перфорация на стомаха. Да не споменаваме за отломките, които могат да ги наранят и без да ги поглъщат - като острите предмети, стари рибарски мрежи, куки и др. 

 

(Pics credit: freeimages.com)

Тази теория е потвърдена от аутопсия, направена на 10-метров кашалот, открит мъртъв на испанския бряг през 2015 г. Животното е погълнало 17 кг. боклук, изхвърлен в Средиземно море. Това е един от петте случая, в които се е потвърдило, че смъртта е причинена от поглъщането на пластмаса. Други може би се справят малко по-добре с боклука, или телата им никога не са изплавали на брега. Костенурките също ядат боклук, но са по селективни - те поглъщат боклук, който наподобява медузи и други океански създания - но въпреки това често умират от задушаване. Други животни също са засегнати от този проблем.

Наскоро един остров, известен като Островите Мидуей, получи голямо внимание, заради проблеми с диетата на неговите птици. Той е дом на близо три млн. птици, голяма част от които са албатроси. Птиците на този остров отлитат в морето, за да търсят храна. Но над 12% от времето те се натъкват на пластмаса, вместо на храна, заради близостта на Тихоокеанското сметище.

Докато някои групи от хора експериментират с различни съоръжения, за да намалят количествата на отпадъците в морето, в момента нищо не е на мястото си. Докато се появи решението, от което всички ние имаме нужда, от всички нас зависи да намалим количеството на боклука, което отделяме, така че той да не стигне до устата или около вратовете на океанските обитатели.

Представете си това! – Последвайте кампанията!