Запознайте се със следващото поколение хранителни опаковки без отпадъци

axn-waste-free-packaging-1600x900

Шведски дизайнер казва: Без повече безсмислени отпадъци!

Някога замисляли ли сте се как е опакована храната ви, или какво има в кутията за обяд на детето ви?  За купата за плодове и пластмасовата лъжичка за еднократна употреба? Пластмасови пликове за сандвичи и зеленчуци? Индивидуално опаковани десерти? Пакет с картофен чипс? Кутия за сок? Между всички тях има едно общо нещо: отпадък. Дори извън кутията за обяд голяма част от храната ни е обвита в запушваща депата пластмаса. Работещите в Швеция дизайнери Хана Билквист и Ана Глансен от  Tomorrow Machine се опитват да променят тази тенденция. През 2012 г. поставят началото на проект, който се казва This Too Shall Pass, който предлага биоразградими хранителни опаковки, някои от които служат като съд за готвене и за сервиране на храна!

ТЕ ЩЕ ВИ НАПРАВЯТ ПО-ЗЕЛЕНИ

Храната се готви директно в самоотварящата се опаковка - както показва името - тя се отваря, когато храната е сготвена до определена температура. Опаковката лесно може да бъде компостирана след употреба.

(Tomorrow Machine)

Устойчиво разширяващата се купа (The Sustainable Expanding Bowl) се състои от съд от целулоза и замразена храна. Добавянето на вряла вода не само сготвя храната вътре, но освен това кара опаковката да се разшири и да се отвори като купа.

(Tomorrow Machine)

Tomorrow Machine все още се намират в начален стадий на разработването на нова опаковка, която не се използва като чиния за сервиране, а е направена от природни материали, които лесно се компостират, или могат да се разтворят във вода. Кутията за сок е направена от смес от агар-агар (подобна на желатин субстанция) и вода. Когато сокът се изпразни, кутията започва да се свива. Тя изчезва напълно за около месец. Опаковки за сухи храни като ориз и паста се изработват от обработен пчелен восък. Той е с дебелината на хартия и може да се откъсне като обелка на портокал. 

(Tomorrow Machine)

Tomorrow Machine дори са разработили природосъобразен контейнер за масла. Карамелизираният захарен контейнер има слой пчелен восък, който може да се пукне подобно на яйце. На захарта са ѝ нужни само няколко минути, за да се разтвори в течност, което означава, че опаковката може да се изхвърли в канализацията. Но мнозина хора може би няма да се радват ако им се налага да ровят за парченца в маслото си, за да предотвратят промяната на вкуса или на хранителното съдържание. Към момента дизайнът все още е прототип и може по-късно да се промени.

(Tomorrow Machine)

Само си представете! – Последвайте кампанията!

Може също да харесате