Истински майстори на паметта

axn-memory-masters-1600x900

Допускали ли сте някога, че има хора, чиито мозъци работят като този на Кари Уелс?

Умницата от "Незабравимо" има някои реални конкуренти - забележителни човешки същества, които могат да запомнят почти всеки един момент от живота си. При повечето от нас спомените ни са изпълнени с незначителни подробности от личния ни живот. Склонни сме да помним с години сравнително маловажни моменти от живота си, като посещението на McDonald’s с баба си, докато информацията, която сме научили в гимназията се изплъзва от паметта ни само няколко минути след като сме я научили. Но за тези хора животът е по-драматичен!

НАЙ-ДОБРИТЕ ПРИЛОЖЕНИЯ, С КОИТО ДА ПОДОБРИТЕ ПАМЕТТА СИ

Боб Петрела е стендъп комик, който е един от 60-те души в света, диагностицирани с Ненадмината автобиографична памет. Кажете му една дата от последните 45 години и той най-вероятно ще успее да си спомни какво е правил в този ден, или пък някакво световно или национално събитие, което се е случило по това време.

От актрисата Марилу Хенър можете да се сдобиете с наръчник за един по-добър живот, като подобрите паметта си, който е базиран на собствения й опит. Хенър дори е работила като консултант на "Незабравимо", където участва като гост-звезда в ролята на лелята на Кари. 

(Getty Images)

Живеещата в Ню Йорк цигуларка Луиз Оуен казва, че помни всеки ден след навършването на 11 години. Тя е в състояние да си спомни за секунди точната дата, на която е освободен Нелсън Мандела (неделя, 11 февруари, 1990) и кога е излъчен последният епизод на "Зайнфелд" (четвъртък, 14 май, 1998).

Но има още много хора с ненадмината автобиографична памет като Брад Уилямс, радио водещ и репортер от Ла Крос, Уисконсин и Рик Барън, изследовател от Кливланд, които твърдят, че помнят всеки един момент от живота си!

Изучаването на техните умения може да отвори нова глава в историята на изследователите на човешката памет и учените се надяват, че разбирането на мисловния им процес може да даде нови знания за загубата на паметта и болестите на Алцхаймер.

Така че пазете спомените си свежи и не забравяйте да гледате сериала "Незабравимо" по AXN!