Съвети за кинорежисура от Клинт Истууд

axn-filmmaking-tips-from-clint-eastwood-1600x900_0

Легендарният актьор и режисьор споделя ценните си съвети

Двукратният носител на "Оскар" за режисура (за "Незабравимо" и "Момиче за милион долара") има определени вярвания и практики, що се отнася до работата му. След 45 години в правенето на филми и 60 в бизнеса като актьор, Иструуд може да даде куп съвети за създаване на гениални ленти.

АКТРИСИ, КОИТО СИ ПАДАТ ПО РЕЖИСЬОРИ

НАСПИВАЙТЕ СЕ

Иструуд привлича доста внимание със съвета, който дава на сина си, Скот, който е актьор, а именно "бъди скромен, работи здраво и бъди мъж." Той дава мъдър съвет и на дъщеря си - Алисън, която също направи своя скок от актьорската игра към режисура, който е още по-ценен: “Увери се, че спиш достатъчно, защото сънят ще ти е нужен."

(Getty Images)

БЪДЕТЕ ИНТЕРПРЕТАТОР, НЕ ТВОРЕЦ

И актьорската игра, и режисурата по еднакъв начин служат на сюжета, тъй като и двете имат свои ’интерпретативни’ функции. Правилната стратегия е да не чакате за сценарии, а по-скоро да ги пригаждате към тема, която интересува режисьора, твърди Истууд. Единствената разлика, според него, е че актьорите присъстват във филма, докато режисьорите не. “Да бъдеш актьор си има едно предимство —не е нужно да правиш забележимо присъствието си. Ти вече присъстваш там”.

Той предпочита сценарии, които не се нуждаят от поправка, но повечето имат нужда от такава, макар и малка.  “Понякога изобщо не променям добрия сценарий. Купих сценария на "Незабравимо" през 1980 г., прибрах го в едно чекмедже и си казах, че някой ден ще го направя - това е добър материал и аз ще го пренапиша. Десет години по-късно го извадих от чекмеджето, обадих се на сценариста и казах, че имам няколко идеи и искам да пренапиша част от сценария, и той нямаше нищо против... […] Започнах работа по него и колкото повече го обработвах, толкова повече осъзнавах, че го съсипвам с подобренията. Така се върнах при сценариста и му казах, че макар че съм работил по тези идеи, чувствам че съсипвам сценария, така че просто продължих със сценария такъв, какъвто беше”.

 (Getty Images)

НЕ СЕ ЗАТВАРЯЙТЕ В СЕБЕ СИ

В допълнение на интерпретирането на думите на сценариста, Истууд вярва в това, че човек трябва да е готов да промени мнението и визията си. Той харесва актьорите, които опитват различни неща, “защото и аз като актьор предпочитам да бъда ръководен по този начин.”

БЪДЕТЕ ЕФЕКТИВНИ

Може би сте чували, че Истууд не снима много дубли, но той не харесва тази своя репутация: “Аз харесвам ефективната работа, т.е. човек трябва да даде всичко от себе си, за да си свърши работата, не съм тук, за да спестявам пари. Филмът има определен бюджет и всичко трябва да се направи в рамките на този бюджет, това е сигурно”.

ЗАПАЗЕТЕ МЪЛЧАНИЕ

Другото нещо, с което Истууд е известен като режисьор е, че не крещи “action!” или “cut!” по време на снимките. “Всички са готови. За мен това е ключът към добрия резултат. Те знаят, че аз съм готов да снимам във всеки един момент”. Ние също можем да уверим г-н Истууд, че сме готови - да четем и препрочитаме ценните му съвети по отношение на кинорежисурата и се надяваме, че ще продължаваме да гледаме неговите шедьоври.


Може също да харесате