Опитахме се да сготвим храна от времето на Спартак – Ето какво се получи

axn-spartacusfood-open

"Какво толкова може да се обърка с рецепта от 4-ти век?"

- запитахме се ние, когато решихме да готвим по прочутата готварска книга на готвача Апиций. Изненадващо в нея има много хубави рецепти като за ръкопис, съставен в късния 4-ти век: ароматни подправки, риба, морски дарове, пилешко и вегетариански блюда в най-големи подробности, макар и без точни количества или указания. Ние избрахме една рецепта за риба, която гласи следното:  

XIII. PISCES OENOTEGANON: A crudo pisces quos volueris lavas, componis in patinam, mittis oleum, liquamen, vinum, fasciculos porri etmcoriandri, coquitur. teres piper, origanum, ligusticum et fasciculos quos elixasti, teres et suffundes impensam de patina. facis ut obliget. cum bene tenuerit, piper asparso inferebis.

Първо се поинтересувахме кой вид риба е бил актуален по времето на Спартак и след това решихме да опитаме с пъстърва. Да, изглеждаше страхотно с главата и всичко останало, във въображението ни имаше вид на завършено ястие.

7 ВАРИАНТА НА СПАРТАК  - НАСЛАДА ЗА ОЧИТЕ

И наистина беше. Ето какво направихме:

1. Измийте рибата и я поставете в тиган. Налейте вино, "гарум" и зехтин върху нея (така гласят инструкциите в книгата). Ние използвахме бяло сухо вино, зехтин и "гарум", което в общи линии е рибен сос, така че купихме такъв. Беше много странно да полеем риба със сос, който мирише на риба, но бяхме много любопитни какъв ще е резултатът.

2. Вземете праз-лук и кориандър и ги поставете в тигана, до рибата. Сгответе ги заедно.

Ние нарязахме лука на кръгчета и използвахме кориандър на прах. В този момент блюдото изглеждаше много добре и миришеше чудесно.

3. Счукайте черен пипер, сух риган, девесил към сместа и разбъркайте. Когато е готово, добавете още малко черен пипер. 

И така, дойде време да опитаме сместа. "Гарумът" направи цялото ястие изключително солено, дори и без да добавяме сол в тигана, така че добавихме малко вода, за да олекотим вкуса. Освен това добавихме и малко цели зрънца черен пипер като финален щрих. 

(Прилича на смайли, нали?)

В резултат на готвенето част от кожата на рибата леко се разкъса, но независимо от това крайният резултат изглеждаше и миришеше невероятно. Тъй като нямаше предложение за гарнитура, ние приготвихме картофено пюре, в което сложихме малко праз-лук, както и малко от соса на сготвената риба. 

Какво може да кажем за вкуса?

Беше изумителен! Кой да предположи, че рецептата е наистина хубава? Ние се спряхме на тази, защото ни се стори, че подправките се допълват добре, независимо от това, че първоначално комбинацията ни се стори странна. Имахме съмнения относно соса "гарум", но всъщност се получи чудесно. Едно наистина вкусно блюдо!

Може да има и по-добри начини за овкусяване и готвене на риба, но книгата на Апиций доказа, че в античността са разбирали от вкусни ястия. Ние със сигурност скоро отново ще опитаме друга рецепта...

А на вас желаем добър апетит!

Може също да харесате