Някога чували ли сте за "Ефектът Скъли"?

axn-scully-effect-index

Ето как Скъли променя отношението на жените към науката!

В "Досиетата Х" двама агенти на ФБР разследват паранормални явления - Фокс Мълдър (в ролята Дейвид Духовни) - вярващият - и Дейна Скъли (в ролята Джилиън Андерсън) - рязка, издръжлива и невероятно интелигентна жена учен - нещо, което не бяхме виждали често по телевизията преди това. Това прави персонажът на Андерсън пионер. И както показва скорошно изследване, тя е огромно вдъхновение за много жени да се стремят към кариера в научната област. 

ЗВЕЗДИ, КОИТО СА УЧАСТВАЛИ В ДОСИЕТАТА X ПРЕДИ ДА СТАНАТ ИЗВЕСТНИ

Идеята жени да започнат да проявяват интерес към научната област, в резултат на Скъли, става известна като "Ефектът Скъли". Но в продължение на години това е само термин, днес има и данни, които могат да го подкрепят. Жени, които редовно гледат "Досиетата Х" са с 50% по-склонни да работят в STEM и близо две трети от жените, участвали в проучването, които работят в STEM казват, че за тях Скъли е модел за подражание! 

(Tumblr.com/20th Century Fox)

"Когато погледнете назад към 90-те, Скъли е жена, каквато до момента не е представяна по телевизията, в резултат на това тя повлиява поколения жени и момичета да навлязат в научното поле. Надяваме се, че това ще изпрати правилното послание към разказвачите на истории - да разказват такъв вид истории, защото те наистина имат положително влияние върху обществото ни." - казва Маделин Ди Ноно, CEO на Geena Davis Institute, които провеждат изследването.

(Tumblr.com/20th Century Fox)

След Скъли има няколко женски персонажа в телевизията с кариери в STEM, като д-р Темперанс Бренан (Емили Дешанел) в "Кости" и Дарлен Алдерсън (Карли Чайкин) on "Г-н Робот" и много други. А ние се надяваме, че броят им само ще расте! 

Кредит: (20th Century Fox/Kobal/REX/Shutterstock)