Някога чудили ли сте се какво смъркат актьорите във филмите?

axn-snorting-in-movies-1600x900

Очевидно не е истински кокаин...

Във филмите много често виждаме как актьорите смъркат подобна на кокаин субстанция през носовете си. Ако някога сте се чудили какво точно смъркат актьорите, ние можем да ви отговорим. През годините това, което се използва в Холивуд се променя, в миналото - през 70-те и 80-те, са използвали мляко на прах и сода бикарбонат. Но ако в наши дни видите актьор да смърка нещо през носа си, това е прах, наречен инозитол, който се използва и при отказването от истинския кокаин.

ФИЛМИ, НАПРАВЕНИ С ПЕДАНТИЧНА ТОЧНОСТ КЪМ ДЕТАЙЛА

(Fox Searchlight Pictures)

Инозитолът всъщност е витамин B, който предизвиква "лек прилив на енергия" в човешкото тяло. Използва се в много енергийни напитки, които се срещат на пазара. Така че човекът, смъркащ инозитол ще получи прилив на енергия, но не толкова голям, колкото би му осигурил кокаинът.

Според специалиста ветеран по реквизит Джеф Бътчър, който е работил по много филми с наркотици, Мики Рурк откачил на снимачната площадка, когато разбрал, че смърка инозитол. Той обяснява:
"Той каза, 'И ще имам проблеми с тревожността - а вие ми го казвате сега?' Той беше наистина разстроен. Но няколко минути по-късно се почувства много по-добре." Лошата страна в случая е, че носът не е предназначен, за да това през него да влизат неща, които са предназначени за поглъщане. Очевидно Ал Пачино е имал сериозни проблеми с носа няколко години след снимките на "Белязаният", заради всички неща, които е смъркал по време на продукцията. Така че, деца, не правете това в дома си!  

(Universal Pictures)