Най-големите реални откупи, плащани някога

axn-biggest-ransoms-1ndex

Тези хора са стрували много пари.

Представете си ужаса някой скъп за вас човек да бъде отвлечен - немислимо. А какво ще кажете за това да ви хванат и да ви държат в плен на чужда територия, далеч от хората, които могат да ви помогнат? Екипът на "Престъпни намерения: Зад граница" се занимава точно с такива случаи като помагат на американски граждани, които се намират на чужда територия. Някога чудили ли сте се какъв е най-големият платен истински откуп? Ето десет от тях, според Business Insider!

НАЙ-ГЛУПАВИТЕ НЕЩА НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО

Самюел Бронфман Втори ($2.3 млн. през 1975)
Един ден след плащане на откуза за 21-годишния наследник на алкохолната компания "Seagram" (днес сумата се равнява на 11.2 млн. $) ФБР нахлуват в апартамента в Ню Йорк, в който е държан като заложник Бронфман, спасяват го и възстановяват парите от откупа.

Джон Р. Томпсън ($3 млн. през 1974)
Президентът на "Firestone" е отвлечен от аржентински партизани. Платеният откуп за мъжа през 1974 г. днес се равнява на $13.9 млн.

(На снимката: Джон Пол Гети III, кредит: Getty Images/ Hulton Archive)

Джон Пол Гети III ($3 млн. през 1973)
Внукът на петролен магнат е отвлечен от италиански мафиоти. След като отказват да платят откуп от $17 млн. на похитителите, мафиотите отрязват ухото на момчето, изпращат го на пресата и намаляват откупа до $3 млн. (сумата днес се равнява на $15.9 млн.), които семейството плащат.

Енрике Мец ($5 млн. през 1975)
Похитителите отново са аржентински партизани. Откупът, платен за изпълнителния директор на "Mercedes Benz" през 1975 г., днес се равнява на $21.2 млн.

 

(кредит: обществен домейн)

Пати Хърст ($6 млн. през 1974)
19-годишната наследничка на "Hearst media group" и приятелят й са отвлечени от членове на Symbionese Liberation Army (SLA). От SLA настояват баща й да осигури храна за $70 на всеки калифорниец в нужда, което е щяло да им струва около $400 млн. В крайна сметка бащата на Хъртс раздава $6 млн. (еквивалент на около $29 млн. днес) под формата на храна. Похитителите не остават доволни от това и не освобождават Пати. Момичето по-късно се присъединява към SLA и става пример за така наречения Стокхолмския синдром.

Чарлс Локууд ($2 млн. през 1973 и $10 млн. през 1975)
Изпълнителният директор на "Roberts" е отвличан два пъти от едни и същи хора - аржентинската фракция ERB - в рамките на 26 месеца, което им носи общо над $50 млн. в днешни пари.

(кредит: wikimedia commons) 

Виктор Самюелсън ($14.3 млн. през 1974)
Виктор Самюелсън е отвлечен от марксистки бунтовници през 1974 г. Той е държан в плен в продължение на 100 дни преди да платят откупа! Похитителите му дори го заплашили, че ще го екзекутират заради "корпоративните му престъпления". Днес откупът му би се равнявал на около $70 млн.

Уолтър Куок ($77 млн. през 1997)
Уолтър, син на най-богатия бизнесмен в Китай по онова време, е отвлечен от гангстер, известен като the Big Spender (Големият прахосник). Днес неговият откуп от 1997 г. би се равнявал на около $110 млн.

Виктор Ли ($134 млн. през 1996)
Ли, синът на магнат от Хонг Конг, е друга жертва на the Big Spender, който този път иска откуп, равняващ се на $197 млн. в днешно време. Накрая гангстерът е заловен и екзекутиран. 

Хуан и Хорхе Борн ($60 млн. през 1974)
Богатите братя и търговци на зърно са отвлечени терористичната група Montonerros. Похитителите ги освобождават след като получават желания откуп в размер на $60 млн. (днес еквивалент на $293 млн.!), а братята незабавно преместват компанията си в Сао Паоло.

(Кредит начална снимка: CBS)

Може също да харесате