Какво може да ви каже едно мъртво тяло за смъртта на човека?

axn-body-evidence-1600x900

Тялото е доказателството! Но как се случват нещата?

Д-р Маган Хънт от сериала "Скрити доказателства" е патоанатом, който знае точно какво може да каже едно мъртво тяло за починалия човек, или за обстоятелствата на смъртта му и така да помогне при залавянето на лошите. Но как го прави? Днес ще се потопим в някои от методите, които помагат при събиране на информация за жертвата и извършителя. Предупреждение: следващото съдържание не е подходящо за чувствителни хора!

НАЙ-БРИЛЯНТНИТЕ ПСИХОПАТИ ВЪВ ФИЛМИТЕ

Установяване на времето на смъртта
Когато специалист установява времето на смъртта е важно да знае времето, за което тялото се разпада. Поради гниенето на тялото след първите 36 часа отделните части на тялото започват да се оцветяват в белезникаво зелено. След това е подуването и тъй като тялото продължава да гние, кожата става на шупли и косата пада. Кожата на тялото се прошарва с кръвоносни съдове, които се разпадат. Към края на процеса тялото е почти черно-зелено и телесните течности се отичат от трупа. Вътрешните органи също се разлагат в определен ред - първо са вътрешностите, последни са простатата или матката.

(ABC)

Друг метод за установяване на времето на смъртта е да се измери температурата на тялото. Телесната температура (37.5°C) спада с 1.5°C на час, докато температурата достигне тази на околната среда. Това може да отнеме минути или часове. Най-често срещаният начин за определяне на температурата е с ректален термометър или температурата на черния дроб. Rigor Mortis е още един начин за установяване на времето на смъртта. Rigor обикновено се появява в най-малките мускули, като тези на лицето и врата и се разпространява надолу, където мускулите са по-големи. Процесът обикновено започва 2 часа след смъртта и може да продължи от 20 до 30 часа. Противно на разпространения мит, Rigor напуска тялото в рамките на този времеви интервал. 

(ABC)

Съдържанието на стомаха като веществено доказателство
При повечето аутопсии съдържанието на стомаха е важна част от доказателствата, които потвърждават разликата между инцидентна смърт или нечестна игра. То може да помогне при установяването на времето на смъртта, но може да бъде използвано и като доказателство дали починалият е заблуден с фалшиво чувство за сигурност като е хапнал преди това с убиеца си. Съдържанието на стомаха може да разкрие дали починалия е експериментирал с наркотици или екзотични храни, което може да доведе до съмнение за отравяне. Като общо правило съдържанието на стомаха се анализира за следи от отрова или други токсини.

Дари д-р Хънт ще използва някои от тези методи? Вижте сами във "Скрити доказателства" по AXN!