Изумителни истински хора, които всъщност са киборги

axn-cyborgs-1ndex

Бъдещето е сега!

От известно време насам телевизията и киното представят на зрителите впечатляващата идея за киборга. Един от най-добрите и нови проекти, които засягат тази тема е "Intelligence", историята на агент от елитна правителствена агенция, който има микрочип на суперкомпютър, позволяващ му да хакне практически всичко, и се задава по AXN. Ние непрекъснато сме очаровани от изкуствено създадените хора и от хора, на които са присадени свръх технологии като микрочипове, изкуствени крайници или други видове технически приспособления. Макар че това все още звучи като научна фантастика, ще се изненадате да разберете, че сред нас вече има доста киборги!

ТЕЗИ ФИЛМИ СА ПРЕДСКАЗАЛИ БЪДЕЩИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

Ето 10-най известни истински киборги, за които може би не сте чували, които са доказателство за това, че бъдещето е сега!

 

(Wikimedia commons)

1. Нийл Харбисън
Той може би е най-известният сред киборгите. Нийл е роден с ахроматопсия (крайна форма на цветна слепота, която му позволява да вижда само в черно и бяло) и е собственик на специално електронно око, което му позволява да възприема цветове и звуци, т.е. позволява му да "чува" цветове. "Когато започнах да сънувам цветно, почувствах, че софтуерът и мозъкът му се обединиха в едно" - казва той. 

Неговият Ted Talk е просто страхотен:

2. Кевин Уоруик
Уоруик е професор по кибернетика в университет "Рийдинг", Великобритания, който от 1998 г. експериментира с различни електронни импланти и инсталира микрочип в ръката си, което му дава възможност да контролира осветлението, климатиците и компютрите от разстояние. 

3. Джес Съливан
Той практически става киборг, когато му присаждат бионичен крайник, който е свързан нервно-мускулно. Освен че може да контролира крайника с ума си той може да усеща топлина и студ в зависимост от това какво налягане оказва захвата му. 

4. Найджъл Акланд
След като загубва част от ръката си по време на инцидент на работа, той получава подобрение. Новата му ръка може да се движи независимо и да хваща дори деликатни предмети. 

(Джес Съливан и Клаудия Мичъл си дават пет, източник: Getty Images)

5. Клаудия Мичъл
Тя става първата жена киборг, когато получава бионична ръка като тази на Джес Съливан. 

6. Роб Спенс
Роб загубва окото си при инцидент с оръжие, когато е едва 13-годишен. Сега Роб е едноок режисьор с око протеза, което има безжична видео камера, поставена в него. Тя не е свързана с мозъка му, но дава възможност на хората да добият представа как изглежда зрителният процес, включително как изглежда хвърлянето на поглед и дори премигването. 

7. Камерън Клап
На 14 той колабира и припада на железопътна линия. Когато влакът преминава той загубва двата си крака и едната си ръка. Той получава две протези за крака, контролирани от мозъка му с помощта на микропроцесор. След това той става спортист и активист, застъпник на правата на хората с ампутирани крайници. 

8. Дженс Нюман
Той става първият човек в света, който получава изкуствена зрителна система. Електронното му око е директно свързано със зрителната кора с помощта на мозъчни импланти. Макар че той може само бегло да вижда форми и очертания, технически зрението му е възстановено. 

9. Миика Теро
В резултат на наследствено заболяване на очите той загубва зрението си на 35. В резултат на операция той получава имплант - чувствителен към светлината микрочип, заместител на ретината, свързана със зрителния му нерв.

10. Майкъл Чорост
Майкъл напълно оглушава на 30 г. Но през 2001 г. му имплантират компютър в черепа, който възстановява слуха му. 

Бонус:
Джери Далава
И един забавен случай... След като Джалава загубва пръст при инцидент са мотор той поставя USB устройство в протезата си. Той казва, че мисли да го смени с mp3 плеър.

(Кредит начална снимка: Getty Images)

Може също да харесате