Има причина жените да обичат мъже в униформа

axn-meninuniform-open_2

Учени са открили еволюционен импулс за страстта на жените към военни герои. Сериозно?

Някога забелязвали ли сте колко силно са привлечени жените от мъже в униформи? Ако вие самата сте жена може би сте се хващали как се захласвате по униформените мъже в любимия си сериал - или пък сте виждали приятелката или сестра ви как затаява дъх когато се появи мъж в униформа. Защо се случва това? Има ли научно обяснение? Да, има! Едно изследване на Университета в Саутхемптън, публикувано в списание "Evolution and Human Behaviour", стига до заключение, че жените са по-склонни да приемат военните ветерани за привлекателни когато са представени с хипотетични мъжки профили, показващи героизъм в различни сценарии. 

РЕЖИМЪТ НА ЕДИН МОРСКИ ДЕТЕКТИВ

 

(Снимка: CBS)

Изглежда, че - според изследването - всички ние се нуждаем от герой, а мъжете в униформа са реалните версии на Супермен от комиксите. Те наистина излагат на риск живота си, за да защитават свободата ни и човешките ни права. За мнозина това е възможно най-сексапилното нещо на света. Това са мъжете, които се заклеват да ни осигурят сигурност, да ни предпазят от беди и да ни спасят, когато се намираме в опасност. Нашето благополучие е по-важно от техния живот, това ги прави страхотни партньори. Мъжът в униформа създава усещането, че е някой, на който можете да разчитате, някой, който знае каква е цената на отговорността. Нещо повече, професията им е такава, че те не могат да помогнат, но излъчват кавалерство с маниерите си, което е напълно достатъчно, за да впечатли жените. Да бъдеш учтив се приема по-скоро за проява на почтителност, отколкото като поведение, чиято цел е да впечатли някого.

(Снимки: CBS)

Мъжете в униформа създават впечатлението, че ежедневно попадат в опасни ситуации, с които трябва да се справят и ги преодоляват с лекота. От военните, до полицията и пожарната, тези мъже в униформи не само олицетворяват кураж и смелост, но създават чувство за сигурност не само за жените но и за обществото като цяло.

"Пилотите поемат огромна отговорност, летейки със самолет, на борда на който има почти 300 пътници. Естествено е да не съдим тяхното чувство за отговорност. Освен това всяко момиче иска отговорен и целеустремен партньор." - казва Саачи Саксена, стюардеса, за "India Times".

Заради работата си мъжете в униформи обикновено се налага да се поддържат в перфектна форма. "Ако той е толкова силен и издръжлив във фитнеса, представете си как ще се справи в леглото ви?!"  - пита Тифани Грейс Рейс от "LovePanky". "Тези релефни плочки на корема може да са просто върха на айсберга" - добавя тя.

(Снимка: NBC)

Интересното в случая е, че жените на служба не са част от тези идеали - дамите в униформи рядко са обект на мъжките мечти, по-скоро се възприемат като плашещи, причиняващи Кастрационен комплекс, според Telegraph UK Джост Люнисън, един от авторите на изследването, отбелязва: “Това осигурява доказателство за хипотезата, че различието между половете при един вътрешногрупов конфликт може да има еволюционен произход, тъй като само мъжете извличат полза от показване на героизъм.” Превод: въпреки, че сме преминали отдавна пещерната си фаза, мъжете все още печелят точки като взаимно се удрят със скали, докато от жените се очаква само да им се възхищават.

И така, страстта по униформени мъже е нещо напълно реално и валидно - жените искат мъжките им половинки да бъдат силни, здрави и да могат да ги защитават. Всички се нуждаем от герои - мъжете в униформи може да са точно това, поне за колективното ни въображение.