Как работи "Киберпрестъпления" в реалния живот?

axn-real-csi-cyber-1600x900

Вижте истинското лице на лова на кибер престъпници!

В наши дни броят на кибер атаките расте много бързо, затова и органите, които разследват тези престъпления по целия свят, трябва да преодоляват много препятствия, ако искат да заловят хакера. Полицейската работа често е възпрепятствана от черната мрежа и невероятните средства, които хакерите използват, за да заличат следите си, освен това има и политически бариери при арестуването на кибер престъпници в други страни, както и съдебни дела и разследвания, които продължават твърде дълго време. По телевизията "Киберпрестъпления" ни показва белетристичната страна на този процес, но как изглежда в действителност залавянето на кибер престъпници? Това предстои да ноучите сега!

10 КОМПЮТЪРНИ ТРИКА, КОИТО СИ СТРУВАТ

(CBS)

Международни арести
Мнозина от най-активните хакери в света са пръснати из цялото земно кълбо и рядко си избират мишени в собствените си държави. Това усложнява разследването, но и прави ареста още по-проблематичен, тъй като престъпниците първо трябва да бъдат екстрадирани към страната, която ги съди. В тези случаи се налага съвместна работа, не се търсят само технически решения, но и политически. В Европа, организации като Europol и личния сектор за сигурност работят заедно, за да разследват и евентуално да арестуват кибер престъпници. Освен това Europol си сътрудничи с ФБР, както стана ясно наскоро при затварянето на форума Darkode.

В безопасност в Русия?
В случай че ФБР търси определени кибер престъпници, то Русия прилича на перфектното място за укриване - САЩ нямат формално споразумение за екстрадиране с Русия и дипломатическите връзки между двете държави са много сложни. Един от начините за залавянето на такива неуловими престъпници е ако те пътуват извън страната. Много хакери, независимо от каква националност са, са известни с това, че пътуват с надеждата да се измъкнат, но това от друга страна дава възможност на властите да ги заловят.  

(fbi.gov)

Все още съществуват големи пропуски в процеса на преследване и залавяне на кибер престъпниците, и всеки по-интелигентен хакер може да се запознае с тях и да се развихри напълно безнаказано. Редица страни не екстрадират тези престъпници и ФБР и други подобни организации се борят срещу това като въпреки това завеждат дела срещу тези хора и ги правят публично достояние. С обявяването на огромни парични награди за главите им дори техните приятели кибер престъпници могат да помогнат при локализирането на издирваните лица.

Може също да харесате

Реклама

Знаете ли, че?

Реклама

СЛЕДВАЙ