Как работи "Киберпрестъпления" в реалния живот?

axn-real-csi-cyber-1600x900

Вижте истинското лице на лова на кибер престъпници!

В наши дни броят на кибер атаките расте много бързо, затова и органите, които разследват тези престъпления по целия свят, трябва да преодоляват много препятствия, ако искат да заловят хакера. Полицейската работа често е възпрепятствана от черната мрежа и невероятните средства, които хакерите използват, за да заличат следите си, освен това има и политически бариери при арестуването на кибер престъпници в други страни, както и съдебни дела и разследвания, които продължават твърде дълго време. По телевизията "Киберпрестъпления" ни показва белетристичната страна на този процес, но как изглежда в действителност залавянето на кибер престъпници? Това предстои да ноучите сега!

10 КОМПЮТЪРНИ ТРИКА, КОИТО СИ СТРУВАТ

(CBS)

Международни арести
Мнозина от най-активните хакери в света са пръснати из цялото земно кълбо и рядко си избират мишени в собствените си държави. Това усложнява разследването, но и прави ареста още по-проблематичен, тъй като престъпниците първо трябва да бъдат екстрадирани към страната, която ги съди. В тези случаи се налага съвместна работа, не се търсят само технически решения, но и политически. В Европа, организации като Europol и личния сектор за сигурност работят заедно, за да разследват и евентуално да арестуват кибер престъпници. Освен това Europol си сътрудничи с ФБР, както стана ясно наскоро при затварянето на форума Darkode.

В безопасност в Русия?
В случай че ФБР търси определени кибер престъпници, то Русия прилича на перфектното място за укриване - САЩ нямат формално споразумение за екстрадиране с Русия и дипломатическите връзки между двете държави са много сложни. Един от начините за залавянето на такива неуловими престъпници е ако те пътуват извън страната. Много хакери, независимо от каква националност са, са известни с това, че пътуват с надеждата да се измъкнат, но това от друга страна дава възможност на властите да ги заловят.  

(fbi.gov)

Все още съществуват големи пропуски в процеса на преследване и залавяне на кибер престъпниците, и всеки по-интелигентен хакер може да се запознае с тях и да се развихри напълно безнаказано. Редица страни не екстрадират тези престъпници и ФБР и други подобни организации се борят срещу това като въпреки това завеждат дела срещу тези хора и ги правят публично достояние. С обявяването на огромни парични награди за главите им дори техните приятели кибер престъпници могат да помогнат при локализирането на издирваните лица.