Ето защо трябва да гледате поне един филм на Тарковски!

tarkovsky

Руският режисьор трябва да е в списъка ви със "задължителни филми"!

4-ти април е специален ден за любителите на киното от цял свят - това е денят, в който е роден любимият Андрей Арсениевич Тарковски, през 1932 г. Този талантлив руски режисьор, чийто талант се простира и над писането на сценарии, монтажа, театъра и операта, напуска този свят през 1986 г., на 29-ти декември, и по време на краткия си живот успява да създаде филми, които все още редовно присъстват в списъците с най-добрите филми в историята. Ако сте негови почитатели, може би сте отбелязали повода с негови филми, които са ви сред любимите. Ако не разбирате за какво е цялата тази шумотевица и никога не сте имали възможността да се насладите на чудото Тарковски, вероятно нашият избор на сцени от негови филми ще ви убедят да му дадете шанс! 

Иваново детство 

Тази военна драма, излязла по кината през 1962 г., прави името на Тарковски известно в цял свят. Освен това той е един от най-успешните му филми от комерсиална гледна точка. 

(Кредит: Mosfilm)

Соларис 

Създаден е по романа на Лем от 1961 г. със същото име. Премиерата на лентата е през 1972 г. и печели наградата на журито на Кинофестивала в Кан същата година, а Салман Рушди го описва като "научнофантастичен шедьовър". 

(Кредит: Mosfilm)

Огледало 

Три години след "Соларис" Тарковски ни представя "Огледало", който е филм-изповед, разказващ за детството на Тарковски. В него има поеми, съставени и изпълнени от бащата на режисьора. Той се смята за един от най-великите филми в историята на киното. 

(Кредит: Mosfilm)

Сталкер

През 1979 г. този научнофантастичен арт филм получава не особено добри отзиви, но с течение на времето положителните оценки на лентата стават все повече. 

(Кредит: Mosfilm)

Носталгия

Тарковски е съавтор и режисьор на този филм и макар че това е от по-малко известните му ленти, задължително трябва да я гледате! 

(Кредит: Sovinfilm)

Жертвоприношение 

Последният филм на Тарковски, чиято премиера е през 1986 г., печели голямата награда на Кинофестивала в Кан. 

(Кредит: Sandrew)

(Кредит начална снимка: Getty Images)