Ето как са направили Робърт Дауни Джуниър отново млад в "Първият отмъстител: Войната на героите"

axn-rdjyoung-open

Убедителни специални ефекти в най-добрия им вид!

В "Първият отмъстител: Войната на героите" виждаме много изненадващи неща, сред тях има сцена, в която Toни Старк (Робърт Дауни Джуниър) си спомня за момент от миналото в който общува с родителите си. В тази сцена виждаме младия Робър Дауни Джуниър - и макар че е съвсем очевидно, че има корекции по лицето му, въпреки това неговото присъствие е много убедително. Чертите по лицето му са същите като на актьора на младини: Тъй като той е в кино индустрията от 70-те, ние много добре знаем как е изглеждал на тези години, затова и можем да го сравним със специалните ефекти, използвани в "Първият отмъстител: Войната на героите". И резултатът е впечатляващ.  

СЕКСИ ЗВЕЗДИ СЪС СТРАХОТНИ ОЧИЛА

По време на "Въпроси и отговори" (Q&A) при промотиране на пускането на филма на DVD/Blu-ray, Джефри Форд - монтаж, Дан Делюв - визуални ефекти и Шанън Майлс - звуков редактор споделят какво е било нужно за създаването на тази сцена. Делюв обяснява, че са разполагали с множество кадри с по-младия Робърт Дауни Джуниър. “В общи линии ето какво направихме,” казва той, “прегледахме всичките му по-ранни филми и направихме нещо като каталог. Част от процеса беше да решим как трябва да изглежда Робърт в тази своя по-млада версия. И се спряхме на нещо като смесица от няколко филма. Накрая се получи по-скоро версия на по-младия Старк, отколкото на по-младия Робърт.”

(Робърт Дауни Джуниър в "Чаплин" през 1992. Кредит: TriStar Pictures)

И така, след като разполагат с образа, те вземат настоящото му изпълнение и според Делюв, “…вземате лицето на Робърт и започвате леко да го променяте. Влизате в компютъра си, вземате лицето му и в общи линии масажирате онези части от него, които показват промяната с възрастта, нали знаете, онези нарушения от времето, когато сте били млади - и след това възстановявате тези места.” Делюв казва, че тъй като се изгубват доста подробности по време на въпросния “масаж” на снимката, трябва да намерите начин да ги възстановите. “Образите по които се работи имат фини детайли и докато лицето се обработва, много от тези детайли се заличават. Това, което се прави в такъв случай, е да се намери дубльор, който е възможно най-близък като изражение до оригинала по структура на лицето, тогава снимате този дубльор в същите позиции, [например] как е ориентирано лицето спрямо камерата. И "открадвате" детайли от лицето на този по-млад човек, след това ги повтаряте върху лицето на Робърт. След това изчиствате и детайлите по косата.”

(Новият млад Тони в "Капитан Америка 3". Кредит: Walt Disney Studios Motion Pictures/Marvel Studios)

Майлс разказва за това как са подмладили гласа на Дауни Джуниър, споменавайки, че са анализирали изпълнението му в "Отново на училище" и "Tuff Turf", в които участва през ‘80-те. “Но когато го направихме," казва той, “осъзнахме, че трябва да го променим съвсем леко, защото и в гласа на Робърт има актьорска игра. Това е комбинация от невероятни визуални ефекти, но и актьорска игра, защото той също играе. Трябвало е да изиграе този мъж в този филм, защото цялата техника в света не може да помогне, ако той не си свърши работата като актьор. Ако режисьорът не успее да извади от него възможно най-доброто изпълнение за дадената роля. Това е комбинация от много неща.”

Форд обяснява, че са направили това с Дауни Джуниър в последния ден от снимките, защото след изпълнението на по-старата версия на Тони Старк в сцената актьорът е трябвало да излезе и да си обръсне брадата и мустаците, за да изпълни по-младата версия на персонажа си.

(Кредити начална снимка: Getty Images)