Ето как ни лъжат документалните филми!

axn-lying-documentaries-index

Внимавайте за някои манипулации...

Целта на документалните филми е да ни показват истината и/или да разкриват неизвестни или добре пазени факти, за да предизвикат дискусия, за да привлекат вниманието ни към някакъв сериозен проблем. За съжаление понякога техните създатели изкривяват истината, за да защитят своята гледна точка, или просто за да направят по-вълнуващ филма си. Но ако те си мислят, че зрителите няма да забележат техните големи и малки манипулации, сериозно грешат. Ето 7 лъжи (и манипулации), в които известни наградени документални филми искат да повярваме. 

 

1. Супер голям
Първата е меко казано очевидна. В този документален филм, посветен на ужаса от храната във веригите за бързо хранене, виждаме мъж, който яде само храна от McDonald's в продължение на 30 дни и се разболява, заради нея (тук няма изненади). И все пак работата е там, че въпросният мъж яде 200% от калориите, от които се нуждае, което е нездравословно не само ако човек яде храна от веригите за бързо хранене, но и за другите хора като цяло. Това е сериозно преувеличаване на истината! 

2. Религиотско
В този антирелигиозен документален филм на Бил Маер ние научаваме, че "Египетската книга на мъртвите", написана през 1280 пр. Хр. споменава бог Хор, който е кръстен в река от Ануп Кръстителя. Всъщност Хор е роден близо до река, няма сведения за кръстник. Нещо повече, филмът намеква, че той е ходел по вода - но и за това липсват исторически сведения. 

АНИМАЦИОННИ ФИЛМИ, КОИТО УЧАТ ДЕЦАТА НА ЦЕННИ ЖИТЕЙСКИ УРОЦИ

3. В търсене на Шугърмен
Този документален филм жъне голям успех главно заради факта, че заявява, че е открил отново фантастичен, но непознат и недооценен музикант - Родригес. Истината, обаче, е малко по-различна. Според филма "той е загадка". Да, той е бил мистерия от 1970 до 1979 г., но от 1979 г. до днес той сравнително често участва в турнета, така че е доста преувеличено да го наречем непознат.

 

4. Газланд
В документалния филм, посветен на общности в САЩ, пострадали от добива на шистов газ и по-конкретно от метод за хоризонтално добиване в шистовите образования, известен като хидрофракинг (или фракинг) има сцена, в която човек държи запалка до течаща вода, идваща от водопровода, и водата се запалва. Това намеква, че горящата вода е по вина на въпросния фракинг. Но това може да се случи с или без фракинг - главният виновник е спукания кладенец. 

5. Да осъдиш невинен отново?
В един момент филмът намеква, че съдилищата са по-склонни да осъдят мъж в убийство, вместо да преразгледат престъплението и в същото време има 3 решаващо важни факта, който никой не споменава:
- че мъжът звъни 3 пъти на жертвата в деня на убийството
- че куршумът от пистолета му е с ДНК на жертвата 
- телефонът на жертвата е бил в неговата собственост.

6. Миграцията на птиците
В един момент в документалния филм се вижда как раци ядат ранена птица. В действителност снимачният екип спасява птицата и дават на раците риба. 

7. Нанук от Севера
Този филм от 1922 г. е създаден като "документален филм" за инуитите, но в действителност е по-скоро екшън комедия. Например на снимачната площадка режисьорът кара главния си герой да използва копие. А извън снимачната площадка той използват оръжие. Освен това в сцената, в която един от героите изглежда втрещен при първата среща с грамофонна плоча, това е просто игра, тъй като човекът е знаел какво е това, но режисьорът му казал да се държи глуповато, за да се постигне по-комичен ефект. 

(кредит начална снимка: Samuel Goldwyn Films)

Може също да харесате