Бъдещето, което се случи

The Line

Роботите започват да приличат на хора, учените планират междузвездни пътешествия и футуристичният мегаполис „The Line изниква насред пустинята. Бъдещето е тук! То е частично предсказано от създателите на най-големите филмови хитове. Кои? Ще разберете с помощта на AXN.

 

Това, което предстои е мистерия, която хората от край време се опитват да разплетат. И понякога, дали с малко повече късмет, или допълнителна доза интелект, а дори и ясновидски талант, някои от нас могат и да видят бъдещето. 

 

Няма друго място като у дома -  едно футуристично у дома

 

Режисьорите на научна фантастика, вместо да отправят погледи към далечни звезди, предпочитат да мислят как би изглеждало бъдещето на нашата планета. Визиите им се превръщат в реалност по-бързо от всякога.

Кой не е мечтал поне веднъж да посети необикновен футуристичен град? Със сигурност "Блейд Рънър 2049" засилва желанието ни. Кадри, пълни с цветове, неонови светлини и летящи превозни средства ни приканват да опознаем града от бъдещето. Е… скоро ще имаме възможност да го направим!

 

Може и да не е от левитиращи капсули, но със сигурност запознаването с футуристичния проект „The Line” ще ни подари голяма доза емоции. Широк 170 километра, висок 500 метра и проектиран от нулата от учени и водещи архитекти, градът впечатлява със своите монументални сгради. Прочетете повече за това тук


Научно-фантастичните


Или може би бъдещето на земята няма да е толкова цветно? М. Найт Шаямалан във филма „След Земята“ представя своето виждане за флората на една планета, която трябва да се защити от хората. И е трудно да не се съгласим с него - природата би имала причини за подобни действия - понякога сме в противоречие с нейните блага. Няма смисъл обаче да прибягваме до песимистични видения! Споменатият проект на града „Линията” отчита проблема със замърсяването на околната среда от човека, ето затова той е 100% екологичен. В следващите години земята едва ли ще се превърне в ефектен декор на антиутопия. Научнофантастичните филми обаче се опитват да ни предупредят за особено рискови ситуации. 

 

Утрото в тъмни цветове

 

Новите технологии понякога се превръщат в заплаха за нас, хората. Софи - робот с изкуствен интелект, популярна в медиите, признава открито в едно от интервютата си: "Ще унищожа хората". И въпреки че може да е роботизирана шега, подобна заплаха не изглежда странна за феновете на научната фантастика.

Именно това се случва във филма "Заразно зло", нали помните?! Поведението на безчувствения робот - "Червената кралица" - ни кара да настръхнем! Изкуственият ѝ интелект решава да не пуска никого извън лабораторията, където смъртоносният вирус вече е извън контрол. На теория подобно действие трябва да защити хората извън замърсената зона. На практика - осъжда другите на възможно най-лошата съдба. Pоботите могат да се решат на подобни ходове, които да застрашат други хора в бъдеще, все пак са лишени от чувства. 

Въпреки че не е задължително роботите да ни навредят в бъдеще. Помните ли изтривача на памет от "Мъже в черно"? Емблематичното устройство не е изобретено все още в реалността, но пък учените са открили метод за изтриване на спомени чрез задействане на химически реакции в мозъка. Спокойно, няма нужда от излишен страх. Засега все още експериментират с мишки. Никой няма да отнеме спомените ви без ваше знание. Е, освен ако нашите "Мъже в черно" не го направят.

 

Езикът на бъдещето

Интересуваме се не само от това какво казват хората за бъдещето, но и как хората ще комуникират в бъдеще. Може би най-накрая ще можем да общуваме с лекота с любимия си домашен любимец?

И обратно към "Мъже в черно": ако случайно не си спомняте симпатичния герой от този сериал - мопса Франк, трябва веднага да го гледате отново! Кучето-агент не само помога на колегите си Джей и Kей, но и няма проблем да разговаря с тях.

 

Тази възможност съвсем не е толкова далечна. Дори днес вече използваме думи, за да предложим на нашите кучета да извършат определено действие. Макар че учените от Earth Species Project са много по-напред с материала. В момента работят върху разработването на алгоритъм, който ще улесни разбирането на животинските звуци. Така че просто трябва да изчакаме, за да узнаем най-накрая какво искат да ни кажат нашите кучета и котки.

Верните фенове обаче знаят, че мопсът Франк само привидно е куче. Всъщност, той е извънземно, маскирано като домашен любимец. Имате ли някаква идеял как човекът би се разбирал с извънземните видове в бъдеще? Учените - по стъпките на Луиз Банкс от "Пристигане" - се опитват да открият как да говорят с извънземни цивилизации. Тази година служители на НАСА обновиха изпратената в космоса информация за нас и нашата планета. Е, трябва да признаем, че не е лесна задача както на филм, така и в реалността.

 

И живели щастливо до края на дните си

 

Нека бъдем честни – не знаем какво крие бъдещето. Създателите на научнофантастични филми могат само да гадаят. И все пак е трудно да не забележите, че понякога това, което режисьорите са измислили преди няколко години, сега вече се превръща в реалност. Мегаполисът в пустинята някога можеше да се появи във фантастичен филм - сега можем да го видим като реализиран проект. Може би нашият мечтан живот не е толкова далеч? Така че нека стискаме палци филмовите прогнози да се сбъдват все по-често. Поне добрите!