4 загадъчни обекти от историята, които са изпълнени с тайни

mystical_objtb

Те ще затруднят дори Робърт Лангдън от "Шифърът на Леонардо"!  

Филмът по AXN разказва за Светия Граал и неговата завладяваща, понякога обляна в кръв история и за тайните на Масонството.  

Лангдън (Том Ханкс) е професор, който случайно се замесва в убийство и започва една шеметна надпревара из Франция и разгадава загадки, за да остане жив. Но в историята има и други обекти, които са точно толкова загадъчни и вълнуващи, колкото и Граала: нека научим нещо повече за тях!  

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ТОМ ХАНКС

 

Копието на Лонгин 

Копието на Лонгин е свещена реликва за християнската вяра. Твърди се, че копието, проболо разпънатия Христос, е пропито с уникални сили. Според легендата само притежателят на копието на Лонгин може да контролира света. Според една от многото теории на конспирацията Хитлер, който бил завладян от окултното, взел копието за себе си и тръгнал да завладява голяма част от Европа. По-късно, когато генерал Патън пристига в Нюрнберг, взема копието от града и скоро настъпва края на царството на терора на Хитлер.  

Ковчегът на завета, известен още като кивота

Според Библията, ковчегът на завета, известен още като кивота, е дървен сандък със златен обков, съдържащ каменните скрижали с Десетте Божи заповеди, а също така жезълът на Аарон, както и запечатана стомна с манна небесна. Събитията с кивота датират приблизително една година след излизането на евреите от Египет, според Библията изработването на кивота е заповядано от Бог на Мойсей в Синайската планина. Според легендата, онзи, който притежава кивота, може да срази всяка армия, може да спечели всяка битка и е непобедим. Заради това нацистите (и много други) са искали да го открият. 

 

Ръкописите от Мъртво море

Ръкописите от Мъртво море са колекция от 981 различни текста, открити между 1946 и 1956 г. в единадесет пещери в непосредствена близост до древното селище Кирбет Кумран на Западния бряг. Пещерите са разположени на около 2 километра във вътрешността на страната от северозападния бряг на Мъртво море, откъдето идва и името им. Учените са единодушни по въпроса, че Кумранските свитъци датират от 250 г. пр. Хр. до 68 г. Някои хора смятат, че свитъците - които учените все още подреждат и превеждат - могат да дадат отговори на най-големите въпроси на човечеството, като например дали сме сами във вселената и кога ще настъпи краят на света.  

Торинската плащеница

Торинската плащеница е ленено платно с образа на мъж, в което според някои християни е погребалния саван на Иисус  от Назарет. Според радиовъглеродния анализ платното е от средновековието. Плащеницата се съхранява в катедралата "Св. Йоан Кръстител" в Торино, северна Италия. Образът е по-ясен в черно-бял негатив, отколкото в естествен цвят сепия. За първи път образът е изследван през 1898 г. на негатива на аматьора фотограф Секондо Пиа, който получава разрешение да я снима, докато тя била изложена в катедралата на Торино. Произходът на плащеницата и образът върху нея са обект на разгорещен дебат сред теолози, историци и изследователи. Научните и вестникарските публикации представят разнообразни аргументи както за нейната автентичност, така и за възможни методи за фалшифициране. Някои скептици твърдят, че плащеницата е една от фалшификациите на Леонардо да Винчи.


(Кредит за снимките от статията: Wikipedia.org

Кредит начална снимка: Columbia Pictures)Може също да харесате