Известни герои с мрачни тайни

tragedytb

Питър Пан е плод на трагична смърт?

Зад усмивките и доброто настроение, които ни носят любимите ни герои, винаги има история, която техните създатели избират, за да материализират, след като са почерпили вдъхновение от различните неща през които са преминали или на които са станали свидетели. Някои събития са щастливи, докато други са мрачни. В тази статия ще ви представим някои много популярни герои, които не знаехме, че имат доста трагични истории зад гърба си!

ЗВЕЗДНИ ГЛАСОВЕ НА ИЗВЕСТНИ АНИМАЦИОННИ ГЕРОИ                                           

1.     Алиса в страната на чудесата – Любимата детска (и не само тяхна) приказна история е написана от Чарлз Латуидж Доджсън, под псевдонима Луис Карол, а неговото вдъхновение е била Алиса, едно от децата на семейство Лидъл, които Чарлз много харесвал. Но връзката на Доджсън с музата му е съпроводена от доста противоречия, след няколко скандални снимки, направени от писателя на Алиса и другите деца, на които децата са полу-голи или голи.

 

                                    (RKO Radio Pictures, Inc.)

Тогава тръгва и слухът за това, че “Луис Карол е педофил”, който бил подсилен от скандала между вече известния писател и семейство Лидъл, които не си говорили в продължение на месеци. Все пак имало някои обяснения за тези инциденти. Първо, изглежда начинът, по който Доджсън описва историята е бил популярен за онова време, а и авторът винаги е искал разрешението на родителите. Освен това писателят е ухажвал или Ина, по-възрастната сестра на Алиса, или гувернантката на децата, и по тази причина семейството е прекратило отношенията си с Доджсън за известно време.

2.     Питър Пан – Той е въплъщение на независимост и приключенски дух и е герой за момчетата в целия свят. Но създаването на Питър има много трагична история. Неговият създател, авторът Джеймс Матю Бари, остава белязан за цял живот от смъртта на по-големия си брат, който умира когато авторът е на 6, а брат му на 13. От този момент Бари започва да се вълнува от идеята за възможността хората никога да не стават възрастни. Той открива загубената връзка, за която скърбял, като възрастен, когато неочаквано завързва приятелство с петте сина на Силвия Лъулин Дейвис. Те са и вдъхновението за Изгубените момчета и създаването на Питър Пан. 

                                      (RKO Radio Pictures)

Когато децата остават сираци, след смъртта на родителите им, Бари ги осиновява, но две от момчетата умират малки, едното при пътно произшествие, а  другото при вероятно самоубийство. Както можете и сами да видите, животът на писателят, който ни е дарил с един от най-възвишените герои в историята е белязан от трагедия след трагедия.

3.     Ебенизър Скрудж – Една от теориите за този герой е, че Дикенс го е създал по образа на Джон Елвс, британски ексцентрик и скъперник. Макар че наследил голяма сума, той се обличал като просяк и си лягал да спи когато паднела нощта, за да не харчи пари за свещи. Елвс бил известен с това, че по-скоро би ходил пеш в дъжда, отколкото да вземе дилижанс и би стоял с мокри дрехи, отколкото да харчи пари за огън, за да ги изсуши. Също така предпочитал да яде развалена храна, само да не харчи пари за нова. Открит е мъртъв в леглото си, спейки със същите дрехи, които е носел през деня. 

                                        (Walt Disney Studios)

Чарлз Дикенс решил да промени съдбата на скъперника в новелата си “Коледна песен” и да го превърне в един променил се, много по-мил човек. Все пак кой би искал да стои около огъня и да чете на децата история за алчен човек, избрал да живее мизерно и умрял по същия начин?