Знаете ли, че ЦРУ могат да използват рутера ви като шпионин?

axn-router-spy-1600x900

Може би рутерът ви има очи!

ЦРУ могат да пренапишат част от софтуера на рутер, за да проследят интернет активността на този, който го използва, според информация, разпространена от WikiLeaks. Ако четете това вкъщи, вероятно можете да го правите благодарение на рутер. Ако го четете на работа, или в кафене с Wi-Fi, е абсолютно същото!

ЖЕНИ В СВЕТА НА ТЕХНОЛОГИИТЕ

Ако го инсталират от ЦРУ, това ще даде възможност на един агент да проследи трафика през този рутер, както и да събира различни данни, като паролите на въпросния човек. Освен това, този агент ще може да насочва трафика на човека, който сърфира в интернет чрез този рутер, като може да го изпраща към неограничен брой сайтове в които въпросният човек ще бъде помолен да си смъква различни видове зловреден софтуер.  

Според WikiLeaks, всеки, който използва рутер, направен от Belkin, Dell, DLink, Linksys, Motorola и още няколко други компании, е възможно да има компрометирано устройство и ако от ЦРУ решат, могат да злоупотребят с рутера преди той да стигне до ръцете на клиента!

(Getty Images)

Вече няколко седмици WikiLeaks разпространяват информация относно проследяващите техники на ЦРУ, и макар че голяма част от нея да изглежда достоверна, е добре да четете всичко това с лек скептицизъм. 

Организацията, която някога бе известна само като наблюдател на трафика на данни, на моменти като че ли е на страната на Доналд Тръмп, като по време на предизборната му кампания през 2016 г., макар че неговите отношения с администрацията са доста сложни.