Най-ужасяващите случаи на виртуален тормоз от реалния живот

axn-staling-1ndex

Това ще ви накара да си промените всички пароли.

Екипът на "От местопрестъплението: Кибер атаки" се занимава с престъпления, които са част от живота ни сравнително отскоро, но много бързо се превърнаха в една от най-големите заплахи както за нашата конфиденциалност, така и за физическото и психическото ни здраве. И ежедневието ни показва, че такива екипи са изключително важни за нас, за да се чувстваме в безопасност в интернет пространството, което става все по-опасно. 

10 НЕВЕРОЯТНИ КОМПЮТЪРНИ ТРИКА

Киберсталкинг (преследване с помощта на компютър) и кибербулинг (психологически тормоз в интернет) не са някаква детска игра, а са се превърнали в истински проблеми в наши дни. Оставяйки жертвите си безпомощни и уязвими този вид престъпления привлякоха сериозно медийно внимание през последните няколко години и поставиха началото на безброй дебати относно риска от използването на интернет. Ужасните истории, които прочетохме по тази тема, ни накараха да осъзнаем под какъв риск се поставяме когато въвеждаме лична информация в нашите компютри и телефони. Прочетете 6-те истории със случаи на киберсталкинг, от които ще ви побият тръпки и ще ви накарат доста да се замислите, когато използвате интернет.  

Аманда Тод

(кредит: скрийнграб от видео на Аманда Тод в YouTube)

Тази съкрушителна история завършва със самоубийството на 15-годишната канадка Аманда Тод. Преди смъртта си Тод публикува видео в YouTube, в което разказва своята история за това как е станала обект на тормоз, нападение и изнудване. Видеото й става изключително популярно след смъртта й и привлича вниманието на международните медии, като в същото време поставя началото на дебат относно кибербулинга.

Адам Савадър

(кредит: Facebook)

Савадър е млад активист републиканец от Ню Йорк, работещ по неуспешната президентска кампания от 2012 г. на Нют Гингрич. Борейки се с психически проблеми, мъжът хакнал профилите на 15 жени (някои от които студентки) и откраднал снимките им, като по-късно ги използвал с цел изнудване. Мъжът се извинил, цитирайки Бил Клинтън "Опитвам се да го направя по правилния начин". Той е осъден на 30 месеца във федерален затвор.

12-годишни тормозят съученик
Две момичета (на 11 и 12 години) подправили Facebook профила на съученик с неприлични снимки и предложения за секс. Родителите на жертвата поискали пълна забрана за използване на интернет от страна на двете момичета, но съдията им позволил да го използват под родителски контрол. Едно от момичетата е осъдено на шест месеца пробация и 20 часа обществен труд, както и задължителен контрол от възрастен при използване на компютър.

Касиди Уолф

(кредит: Instagram профилът на Касиди Уолф)

Победителката в конкурс за красота - Касиди Уолф, е била жертва на киберсталкинг в продължение на година преди да осъзнае, че някой следи всяко едно нейно движение. След като хаква профилите й в социалните мрежи, преследвачът й изпраща нейни голи снимки, които тя никога преди това не е виждала, заедно с e-mail със следния текст:

"Ето какво ще се случи! Ти или ще направиш едно от нещата, които съм написал по-долу, или аз ще кача тези снимки... и твоята мечта да станеш модел ще се превърне в реалността да си порнозвезда. Направи едно от следващите неща и аз ще ти върна всички профили и ще изтрия снимките. 1) Изпрати ми снимки с добро качество по Snapchat 2) Направи ми видео с добро качество 3) Свържи се по skype с мен и направи това, което ти казвам за 5 минути. Ако не направиш това, или ако пренебрегнеш писмото ми, тогава тези снимки ще залеят интернет. Изборът е твой:)"

Оказва се, че лаптопът й е заразен със зловреден софтуер, който позволява на изнудвача й да следва всяко нейно движение. ФБР откриват, че престъпникът е нейн съученик от гимназията, Джаред Джеймс Ейбрахам (с когото тя не се познава лично). Тийнейджърът е заразил лаптопите на 150 други жени. Той е осъден на 18 месеца затвор. 

Сталкъри в Агенцията за национална сигурност

(кредит: обществен домейн)

Един аматьор кибер престъпник е нещо ужасно, но си представете такъв, който разполага с неограничени информационни източници, тъй като работи за Агенцията за национална сигурност! Освен това е добре да знаете, че от Агенцията докладват за 12 случая на анализатори, шпиониращи поради романтични подбуди, които използват работните източници за лични цели. Един от служителите дори е записал номерата на девет различни телефона! Той е разкрит едва когато една от жените,  с които излизал се усъмнила в него и го издала на полицията.

 

Историята на Джо Гууд

Джо Гууд е преследван от бившата си любовница, Тоуни Блазейовски, която не би се спряла пред нищо, за да съсипе живота му след тяхната раздяла. Тя успява да направи така, че да го арестуват три пъти и да го уволнят от работата му в застрахователна компания, където той е работил в продължение на 24 години. Но Блазейовски не спира до тук. Тя взема на мушка още няколко души от живота на Гууд: колеги, съседи, дори и новата му приятелка. За късмет на Гууд, всичко приключва, когато жената влиза в затвора. 

(кредит начална снимка: CBS)