Как да направим всеки ден Ден на Земята!

earthtb

Няколко съвета за това как да се грижим за планетата

Понякога потъваме в ежедневието си и забравяме да обърнем внимание на планетата, която ни предлага всичко, от което се нуждаем, за да живеем. Но не се тревожете, ние сме тук, за да ви помогнем с някои съвети, които всеки може да приложи на практика, те са много полезни, що се отнася до грижите за Земята. И така, опитайте се да направите това част от ежедневието си, все пак това е за наша сметка!

 

1.   Ограничете потреблението – Замислете се по-внимателно за какво си харчите парите и се опитайте да излезете от консуматорския начин на мислене, който е завладял света. Например, вместо да купувате книга, опитайте да я намерите онлайн, вместо да получавате писма в пощенската си кутия, създайте си онлайн акаунт, за да ги получавате на електронната си поща. По този начин вие можете да спестите малко хартия.

2.   Използвайте повторно – Използвайте креативността си и вместо да хвърляте неща като празни буркани, стари фланелки и т.н., намерете им ново приложение, измислете как да ги използвате отново. За щастие ние живеем във време, когато дори и да не ви хрумват никакви идеи, разполагате с интернет, където има изобилие от предложения. Не се притеснявайте да ги използвате!

3.   Рециклирайте – Всеки може да го прави - нужна е малко организация и скоро ще се превърне в част от ежедневието ви. Съберете малко информация за това какви рециклиращи услуги има във вашия район, за да знаете върху какво да се фокусирате.

 

                                       (wikipedia.org)

4.   Ден без месо – Поне един ден в седмицата се опитайте да не ядете месо. Защо? В голяма част от случаите месото идва от фермерски заводи. Животните от тези места произвеждат повече отпадъци, отколкото хората и ги хранят с огромни количества зърнени култури, докато в света все още има хора, които гладуват. Да обобщим, ако всеки от нас не консумира месо поне един ден в седмицата, това веднага ще намали количеството на отпадъците, което ще има сериозно въздействие върху нашата планета.  

5.   Пестете електричество – LED крушките са перфектен начин да спестите електричество. Да, те са малко по-скъпи от обикновените, но трябва да мислите дългосрочно. Средната стойност на една LED крушка е около 205 кг на година въглероден диоксид и други енергийни емисии, докато обикновена крушка произвежда около 2041 кг на година. Ето ТОВА е сериозна разлика, не мислите ли?!

6.   Пестете вода – Това е много просто: просто спрете водата, когато не я използвате. За това трябва да обърнете малко внимание на ежедневните си задължения. Можете да я спрете докато миете зъбите си, например, или докато сапунисвате косата си. Това са дребни неща, които могат да окажат влияние.

 

                                   (kalt-gartenbau.ch)

7.   Избягвайте пластмасата – Само малък процент от пластмасовите продукти се рециклира, останалото обикновено свършва на боклука и не винаги в кофата за смет, което може да има смъртоносно въздействие върху околната среда. Всички ние сме виждали или поне чували за документалните филми за животни, които са пострадали сериозно от такъв вид отпадъци. Така че се опитайте да преминете от пластмасови чантички към чанти за многократна употреба, използвайте една бутилка вода, вместо да харчите пари всеки ден за нова и след това да я хвърляте.

8.   Купувайте от местните пазари – Така можете да научите повече за условията при които е приготвено/отгледано това, което купувате. Трябва да обръщате внимание на това, което вкарвате в тялото си!

9.   Включете се – Да стоите встрани и да си мислите, че другите ще се погрижат за всичко не е от полза за никого. Бъдете активни и се включвайте в проблема "спасяване на планетата". Толкова много може да бъде направено, вие само трябва да откриете върху какво искате да фокусирате енергията си. Може да е нещо просто, като засаждане на дърво. Всяка подробност има значение, когато става дума за това да се погрижим за Земята, така че вместо да изчаквате, изберете да заемете позиция!

 

                                       (uopa.esngreece.gr)

 

Последвайте кампанията!