Хранителен експеримент от времето на Спартак: десерт за начинаещи

spartacus

Дори вие може да готвите като древен римлянин!

Експериментирането в кухнята винаги е забавно - ето защо ние почистихме праха от старата готварската книга на Апиций. Той е бил известен кулинар и любител на изтънчения вкус, живял през 1-ви век след Христа.

Ръкописът е пълен със стари, но изкусителни вкусотии - куп рецепти, които лесно могат да бъдат изпълнени в наши дни, подходящи за хапване докато се излежавате на дивана и гледате "Спартак" на малкия екран. Ние вече сготвихме рибно ястие (add link) - сега е време за купон! И така, всички вие любители на десертите, грабвайте готварските си престилки и се захващайте за работа: започва пътуване във времето на храните! Оригиналната рецепта

Aliter dulcia: accipies similam, coques [et] in aqua calida, ita ut durissimam pultem facias, deinde in patellam expandis. cum refrixerit, concidis quasi dulcia et frigis in oleo optimo. levas, perfundis mel, piper aspergis et inferes. melius feceris, si lac pro aqua miseris. Звучи чудесно, нали? Добре де, само се шегуваме, няма да ви е нужен речник.

КОЙ Е ВАШИЯТ СПАРТАК? 

Какво е това?

Aliter dulicia е нещо като "сладко по различен начин". Този десерт се приготвя от вода или мляко, грис, подсладени с мед и подправени с - изненада! - черен пипер. И е наистина лесен за приготвяне.

 

От какво ще имате нужда?

500 мл вода или мляко, 100 г грис, малко олио, мед и черен пипер, тенджера, тава, тиган и бъркалка, така че дори може да не ви се наложи да ходите до магазина, за да го направите! Не се нуждаете и от готварски умения. 

Как се приготвя?

Сложете водата или млякото да заври (ние използвахме мляко, повярвайте, така е по-добре), добавете гриса и разбърквайте колкото можете по-бързо, докато не достигне гъстотата на гъста овесена каша. Изсипете сместа в намазана с олио тава и изчакайте докато изстине и се втвърди. След това нарежете изстиналата смес на малки квадратни парченца - не се страхувайте, лесно е, сгорещете малко олио в тиган и изпържете парченцата до златисто и от двете страни. Глазирайте ги с мед и поръсете малко черен пипер - оказва се, че перфектно се съчетават - и това е всичко! За модерен привкус може да ги сервирате с пресни плодове и нарязан бадем - перфектно предложение за закуска или след лек обяд. 

Споделете го с приятели и се насладете на ястието - или както казват римляните bene sapiat!