Ето защо Шерлок е безсмъртен

axn-sherlockimmortal-open

Причината, поради която той винаги се завръща 

Най-голямата загадка, представена от Шерлок Холмс, е тази, която детективът никога не разгадава, загадката на самия детектив и привидното му безсмъртие. Културното му присъствие никога не намалява и се трансформира от една среда в друга със забележителна лекота, оживява в романи и кратки истории, радио програми, театрални постановки, филми и телевизионни сериали. Какво прави Шерлок толкова специален? Той не е първият измислен детектив (тази чест се пада на К. Огюст Бюпен на Едгар Алан По) и макар че историите на сър Артър Конан Дойл са изключително популярни, има много други книги, които не отстъпват по известност на неговите.

КАКВО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ШЕРЛОК? 

(Warner Bros./ BBC Worldwide/ AXN)

Историите на Конан Дойл запазват популярността си, с помощта на множество адаптации които успяват да представят Холмс и Уотсън по нов и по-различен начин и поколение след поколение нови зрители се превръщат в почитатели на детектива, а старите фенове просто запазват интереса си. Но други, известни някога книги, нямат този късмет: например Трилби на Джорд дю Морие, който някога е бил много популярен, но в момента не може да бъде открит наследник на главния герой, модел наполовина ирландец със "забележително красиви крака". Има няколко адаптации, но някои от тях са променили дори заглавието и същността на историята. 

Адаптациите на Шерлок Холмс винаги са били за Шерлок Холмс. Няма значение ние колко харесваме Уотсън, Лестрад или Айрийн Адлер, няма значение, че Джеймс Мориарти е ин към неговото ян, Жокера на неговия Батман, Шерлок си остава голямата звезда. Обикновено името му е в заглавието - независимо дали е Шерлок Холсм, Шерлок, или Г-н Холмс - и лицето му е в центъра на плакатите. 

(Getty Images)

Това е причината да има 5-ти сезон на Елементарно, Уотсън!, заради това всички бяха притеснени да гледат 4-ти сезон на Шерлок на BBC и по тази причина Гай Ричи все още иска да прави други филми за Шерлок, да не споменаваме наскоро излезлите видеоигри за Шерлок. Има толкова много възможности за този велик герой и между тях има едно общо нещо: всички те са невероятни.  

(Кредит начална снимка: BBC)

Може също да харесате