5 филма, забранени по откачени причини

et

Ах, тaзи жестока цензура!

Цвят на кожата, цигари, политика - само няколко обикновени неща, но те са напълно достатъчни, за да причинят смъкването на даден филм от екран в определени държави.

(Universal Pictures)

"Извънземното" 

Когато филмът излиза по кината Шведският филмов борд въвежда правило, което гласи, че деца под 11 години нямат право да го гледат. Помните ли сцената, в която към колелото се насочват оръжия? Причината - "Извънземното" представя възрастните като "врагове на децата".

 

(Universal Pictures)

"Семейство Симпсън: Филмът"

Хоумър и семейството му попадат в центъра на страхотен политически дебат. В Мианмар филмът е забранен за излъчване в кината и най-голямото прегрешение е цветът на кожата на главните герои, който е жълт. Когато филмът излиза по кината страната е управлявана от Аун Сан Су Куи. Най-голямата заплаха срещу неговото управление била National League of Democracy, чиито официални цветове са червено и жълто.

 

(View Askew Productions)

"Зак и Мири снимат порно"

Добрите хорица от Националния филмов борд на Тайланд се опасявали, че филмът ще мотивира финансово затруднените младежи да снимат порнография, за да изкарват пари и забранили филма. Може би малко са закъснели, нали?

(Columbia Pictures)

"2012"

През 2009г., когато филмът излиза по кината, в Северна Корея празнували 100-ия рожден ден на (вече починалия си) бивш лидер, Ким Ир Сен. За да поддържат празничната атмосфера в цялата страна, "2012" бил забранен за излъчване. Причината: лидерите не искали нищо негативно да се показва по екраните - включително филм за бедствие.

 

(Warner Bros.)

"Син жасмин"

Депресиращият блокбъстър на Уди Алън така и не стига до кината в Индия. Държавата го забранява, защото героите пушат на екран. Един закон в Индия изисква да има кампания против тютюнопушенето по времето на сцената, в която се пуши. Алън получава възможност да добави съобщението към филма, но той отказва, защото смятал, че то ще отвлече вниманието на зрителите от сюжета на филма. 

Може също да харесате