5 филма, забранени по откачени причини

et

Ах, тaзи жестока цензура!

Цвят на кожата, цигари, политика - само няколко обикновени неща, но те са напълно достатъчни, за да причинят смъкването на даден филм от екран в определени държави.

(Universal Pictures)

"Извънземното" 

Когато филмът излиза по кината Шведският филмов борд въвежда правило, което гласи, че деца под 11 години нямат право да го гледат. Помните ли сцената, в която към колелото се насочват оръжия? Причината - "Извънземното" представя възрастните като "врагове на децата".

 

(Universal Pictures)

"Семейство Симпсън: Филмът"

Хоумър и семейството му попадат в центъра на страхотен политически дебат. В Мианмар филмът е забранен за излъчване в кината и най-голямото прегрешение е цветът на кожата на главните герои, който е жълт. Когато филмът излиза по кината страната е управлявана от Аун Сан Су Куи. Най-голямата заплаха срещу неговото управление била National League of Democracy, чиито официални цветове са червено и жълто.

 

(View Askew Productions)

"Зак и Мири снимат порно"

Добрите хорица от Националния филмов борд на Тайланд се опасявали, че филмът ще мотивира финансово затруднените младежи да снимат порнография, за да изкарват пари и забранили филма. Може би малко са закъснели, нали?

(Columbia Pictures)

"2012"

През 2009г., когато филмът излиза по кината, в Северна Корея празнували 100-ия рожден ден на (вече починалия си) бивш лидер, Ким Ир Сен. За да поддържат празничната атмосфера в цялата страна, "2012" бил забранен за излъчване. Причината: лидерите не искали нищо негативно да се показва по екраните - включително филм за бедствие.

 

(Warner Bros.)

"Син жасмин"

Депресиращият блокбъстър на Уди Алън така и не стига до кината в Индия. Държавата го забранява, защото героите пушат на екран. Един закон в Индия изисква да има кампания против тютюнопушенето по времето на сцената, в която се пуши. Алън получава възможност да добави съобщението към филма, но той отказва, защото смятал, че то ще отвлече вниманието на зрителите от сюжета на филма.